(2004 S. K. m. 366) (1086 S. K. m. 428)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Takip dayanağı ilamda 31.8.1999 tarihinden itibaren bankaca mevduata uygulanan en yüksek mevduat faiz oranı ile birlikte asıl alacağın davalıdan alınmasına karar verilmiştir. Bilirkişinin sözü edilen tarihi esas almak suretiyle itiraz yıllık dilimler halinde Merkez Bankasınca bildirilen en yüksek mevduat faiz oranını esas alınarak hesaplama yapması gerekirken yorum yolu ile sözü edilen faiz oranın yasal faiz oranından aşağı düşemeyeceği düşüncesiyle 31.8.2000- 30.8.2001 tarihleri arası için %48 faiz oranı yerine %60 faiz oranı esas alınarak hesaplama yapılması ve merciinde ilam hükmüne aykırı düzenlenen bu rapora itibar edilerek yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 2.7.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy