(6762 S. K. m. 626, 642, 730)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1- Tarafların iddia ve savunmalarına, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere ve kararın gerekçesine göre borçlular vekilinin temyiz itirazlarının REDDİNE;
2- Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde; TTK. nun 626 ve 642. maddelerinde öngörülen keşidecinin protesto edilmesi koşulu poliçe ve bonolar hakkında olup, TTK. nun 730. maddesinde, yukarıdaki maddelere yollama yapılmadığından çekler hakkında uygulanmaz. Bu durumda borçlulardan S. ve Al-K. Ltd. Şirketi tarafından geçerli bir ödeme belgesi sunulamadığı ve takip alacaklısı yönünden dönüş cirosuna gerek bulunmadığı için adı geçenin yetkili hamil olduğu gözetilerek bu borçluların da itirazlarının kaldırılması gerekirken bu istemin reddi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda 2 nolu bentte yazılı nedenlerle alacaklı yararına İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 09.07.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy