(6762 S. K. m. 690, 598) (2004 S. K. m. 170/a-2)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: TTK' nun 690. maddesinin göndermesi ile bonolar hakkında da uygulanması gereken aynı kanunun 598. maddesi gereğince bonoyu elinde bulunduran kimse, son ciro beyaz ciro olsa dahi, kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde salahiyetli hamil sayılır. İİK' nun 170/a-2. maddesi gereğince de İcra Tetkik Mercii, kendisine intikal eden işlerde alacaklının Kambiyo Hukuku hükümlerine göre takip hakkına sahip olup olmadığını re'sen araştırmak zorundadır.
Somut olayda, takip dayanağı bononun, lehtar Ahmet Şimşek' ten takip alacaklısına intikal ettiğini gösteren bir ciro bulunmadığına göre, alacaklı yetkili hamil değildir.
O halde, şikayet kabul edilerek, takibin iptaline karar verilmesi gerekirken takip hukukunun kurallarına aykırı biçimde ve İİK' nun 170/a maddesinde öngörülmeyen tanık beyanlarına itibar edilip yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 24.1.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy