(1580 S. K. m. 19/7) (277 S. K. m. 1)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1580 Sayılı Belediye Kanunun 19/7. maddesi ile 277 Sayılı Kanunun 1. maddesi hükümlerine göre 5237 Sayılı belediye Gelirleri Kanunu ve diğer Kanunlarla Belediyelere verilmekte olan paylar vergi ve resim hükmündedir. Bu paylar belediyelerin 6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre tahsili gereken borçları dışında haczedilemez. Belediyenin yukarıda açıklanan nitelikteki taşınır ve taşınmazlarının kendiliğinden kamuya tahsisli bulunmaları nedeniyle haczi kabil değildir. Merci kararında yer verilen ve kamuya tahsis kararının iptali ile ilgili gerekçe yasaya uygun ise de, haczedilen banka hesaplarındaki paraların kendiliğinden haczi kabil olmayan vergi, resim, harç, İller Bankası payı, elektrik, su geliri, işçi ücreti....vs. gibi bölümlerden oluşup oluşmadığı üzerinde durulmamıştır. Mercice yapılacak iş hesaba yatan paraların niteliği araştırılmalı ve yukarıdaki ilkeler gözetilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 16.4.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy