(2004 S. K. m. 62)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Acentalık Sözleşmesinin 3.maddesinde iş bu sözleşmeden doğan alacakların teminatı olmak üzere alt acenta şirketinin alacaklarının teminatı olması açısından 2.000.000.000.-TL. lık teminat senedi verilmesi taahhüt edilmiştir. Bu acentalık sözleşmesindeki miktar ile takip konusu senedin miktarı aynı olduğu gibi sözleşmenin tarihi ile takip konusu bononun tanzim tarihi de aynıdır. Bu durumda borçlu itirazının kabulüne karar verilmek gerekirken sözleşmede senede atıf bulunmadığından bahisle itirazın reddi isabetsiz olmakla Merci kararının bozulması gerekirken onandığı anlaşıldığından karar düzeltme isteğinin kabulü gerekmiştir.
Sonuç: Borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 4.3.2002 tarih ve 2002/2992-4350 Sayılı onama kararının kaldırılarak Eskişehir İcra Tetkik Mercii Hakimliğinin 12.12.2001 tarih ve 2001/1180-1553 sayılı kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 13.05.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy