(2709 S. K. m.46) (4709 S. K. m. 18)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Karar: 3.10.2001 tarihli 4709 Sayılı Yasanın 18. maddesi ile değiştirilen Anayasanın 46. maddesi son fıkrasında "aynı maddenin 2. fıkrasında öngörülen taksitlendirmelerde ve herhangi bir sebeple ödenmemiş kamulaştırma bedelinden doğan kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz oranının uygulanacağı " öngörülmüştür. Anılan maddeye değişiklikle eklenen son fıkra içeriği karşısında sadece taksitlendirilmiş kamulaştırma bedelinin ödenmeme halinde değil herhangi bir sebeple ödenmemiş kamulaştırma bedelinde de en yüksek faiz oranının uygulanması gerekir. Bu durumda Mercice, Maliye Bakanlığından 17.10.2001 tarihinden itibaren kamu alacakları için uygulanan en yüksek faiz oranları sorulup takip talebinde 17.10.2001 tarihinden itibaren talep edilen faiz oranlarının bildirilecek faiz oranlarına uygunluğu denetlendikten sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken aksine görüşle yasal faiz uygulanacağından bahisle duruşma açılmaksızın evrak üzerinde yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 30.09.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy