(2004 S. K. m. 18)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının bozulmasını mutazammın 24.06.2003 tarih, 13444/15109 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Şikayetçi borçlu, Mercii Hakimliğine vermiş olduğu 20.05.2002 tarihli dilekçede; Ankara 2.İcra Tetkik Mercii Hakimliğinin 2000/481 esas, 2001/150 karar sayılı dosyası için yargılamanın iadesini ve bu karara dayanak icra takibinin teminat mukabili durdurulmasını, talep ettiği anlaşılmaktadır. Mercii kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden ihalenin feshi talebinin reddine ilişkin kararlar dışındaki mercii kararları için yargılamanın iadesi yoluna başvurulması yasal olarak mümkün değildir. Bu nedenle borçlunun nafaka alacağına ilişkin bir takiple ilgili şikayet üzerine verilen mercii kararı yönünden yargılamanın iadesini istemesi isabetsizdir.
Borçlunun başvurusu üzerine Ankara 26.Asliye Hukuk Mahkemesinin 18.06.2002 tarih ve 2001/597 esas, 2002/458 karar sayılı ilamıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmiş ise de, merciiye başvurduğu 20.05.2002 tarihinde sözü edilen karar henüz verilmemiş olduğundan bu karara dayalı olarak merciin şikayeti değerlendirmesi mümkün olmayıp, ancak anılan karar icra dairesine ibraz edilerek işlem yapılması istenebileceğinden borçlunun bu yöne ilişkin iddiası yerinde değildir.
Ayrıca, Dairemizin bozma kararında başvuru sehven icra müdürlüğünün işlemini şikayet gibi algılanmış ve yanlışlıkla gerekçeye aykırı kararı içeren Ankara 29. Asliye Hukuk Mahkemesinin 287.12.1999 tarih ve 1999/2002-879 sayılı dosyasından bahsedilerek nafakanın kaldırıldığı sonucuna varılmıştır.
Tüm bu olgular karşısında bozma kararı hatalı olduğundan alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
Merciice yazılı gerekçe ile borçlu isteminin reddedilmesi doğru değilse de, şikayete konu mercii kararı için yargılamanın iadesi yoluna gidilemeyeceğinden sonucu doğru mercii kararının onanması cihetine gidilmiştir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 24.06.2003 tarih ve 2003/13444-15109 sayılı bozma kararının kaldırılmasına, sonucu doğru mercii kararının yukarıda açıklanan nedenlerle İİK.366. ve HUMK.438. maddeleri uyarınca ONANMASINA, 7.880.000.- lira onama harcı alındığından, başkaca harç alınmasına yer olmadığına, 17.11.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy