(2004 S. K. m. 358, 366)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Yedieminin sorumluluğunu düzenleyen İİK.nun 358. maddesi, yediemin seçilen 3.şahıs icraca haciz edilip, kendisine bırakılmış malları icra dairesinin istendiği anda, evvelki durumu ile iadeye mecburdur. Kendisine atfolunmayacak bir sebepten dolayı telef ve zıyanını ispat etmedikçe, ceza takibinden başka, malların evvelce tespit edilmiş kıymetlerini hükme hacet kalmaksızın tazmin edileceği hükmünü içermektedir.
Somut olayda, yediemin, Eyüp İcra Dairesine başvurarak kendisine teslim edilen mahcuzların hazır olduğuna icra müdürlüğünce malların teslim alınmasını istediği, ancak Eyüp İcra Müdürlüğünce 13.01.2003 tarihinde mahallinde yapılan tespitte, yediemine teslim edilen makinalarla mevcut makinelerinin evsafları itibariyle birbirini tutmadığı, gerçek makinelerin üzerindeki seri numaralarının sökülerek, hazır olan makinelerin üzerine çakıldığı bilirkişice belirlenmiştir. Bu durum karşısında merciice duruşma açılarak tarafların tüm delillerinin toplanarak oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, evrak üzerinde eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 03.04.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)