(1086 S. K. m. 409) (2004 S. K. m. 363)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlular vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İhalenin gerçekleştirilmesi için hazırlık işlemlerinden olan mahcuzun kıymet takdirine itiraz edilip esası incelenmeksizin itirazın reddedilmesi halinde fesih davasının incelenmesinde Yargıtay'ca kıymet takdirinin esasına yönelik denetim yapılabilir. Bu nedenlerledir ki satışa esas alınan 2.7.1999 tarihli bilirkişi raporu kadastro fen memuru tarafından düzenlenmiştir. Bir zemin iki normal katlı ve mesken ile kargir avlulu apartmanın kıymet takdirinin kadastro fen memuru, mülk sahibi, hukukçu bilirkişi ve inşaat konusunda ehil inşaat mühendisi bilirkişi vasıtası ile yapılması daha sağlıklı sonuç için gereklidir. Öte yandan tarla vasfındaki taşınmazlarında kadastro fen memuru vasıtası ile kıymetinin takdir edilmesi dosya içinde bulunan bilirkişi raporu ve ekleri incelendiğinde yeterli görülmemiştir. Nitekim borçlu tarafça kıymet takdirine itiraz edilmiş, borçlunun duruşmaya gelmemesi üzerine alacaklı tarafça "davayı biz takip edeceğiz" denildikten sonra kıymet takdirinin gerçeğe uygun olup olmadığını denetlemek açısından keşif v.s. masrafların alacaklılardan istenmek sureti ile inceleme yapılıp oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken bu aşamadan sonra alacaklının son celse "biz davayı takip etmiyoruz" demesi üzerine dosyanın HUMK.nun 409. maddesi uyarınca müracaata bırakılması doğru değildir. Kıymet takdirine ilişkin kararlar İİK.nun 363. maddesi gereğince temyizi kabil değil ise de, ihalenin feshi davasının denetimi sırasında bu husustaki eksiklikler ve hatalar Dairemiz süregelen içtihatlarında da belirtildiği gibi nazara alınabilir. Tüm bu olgular karşısında somut olayın özelliği itibarı ile yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak gerçekleştirilen ihalenin feshi gerekirken şikayetin reddi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlular vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 03.04.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy