(818 S. K. m. 116) (2004 S. K. m. 16)
Dava: Yukarıda tarih ve numara yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikâyetçi vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı T. Dış Ticaret Bankası'nın takip dayanağı kredi sözleşmesinin müşterek borçlu ve müteselsil vekilleri hakkında 21.07.1999 tarihinde genel haciz yolu ile başlattığı takipte borçlulardan Birlik Halı San. Tic. Ltd. Şti.'nin Alacaklı bankadan 17.08.1999 tarihinde borçlu olduğu miktarı alarak temlik alacaklısı konumuna geçtiği görülmüştür. BK'nun 116. maddesi gereğince alacaklı ve borçlu sıfatının birleşmesi halinde borç sona erer. Temlik alacaklısı şirketin aynı kredi sözleşmesinde müşterek borçlu ve müteselsil kefil olan diğer borçlular hakkında aynı dosya üzerinden takibe devam etmesine yasal imkân yoktur. Bir başka anlatımla kefilin, kefile rücuu söz konusu olduğundan taraflar arasındaki ilişkinin ve borcun ne miktarının tahsili gerekeceği konusu bu aşamadan sonra yargılamayı gerektirir.
Mercice açıklanan nedenlerle şikayetin kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde reddi isabetsizdir.
Sonuç: Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 16.05.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy