(2004 S. K. m. 78)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 30.10.2003 tarih, 17307-21223 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Karar: Şikayete konu haciz işlemi 5.9.2000'de borçlu adına 1.11.1996 tarihinde düzenlenen satış vaadi sözleşmesine göre yapılmış olup taşınmaz haciz tarihinde şikayetçi Ercan adına tapuda kayıtlı değildir. Şikayetçi takipte de taraf olmadığından haciz tarihi itibarıyla şikayetçinin korunabilir bir hakkı bulunmamaktadır. Haciz tarihinden sonra şikayetçi tarafından mahkemeye dava açılmış mahkemece verilen tapu iptal ve tescil kararına göre 5.6.2002 tarihinde şikayetçi adına tapuda tescil işlemi yapılmıştır. Tescil kararı hacizden sonra verilip kesinleştiğinden taşınmaz haciz şerhi ile birlikte 3. kişiye intikal etmiş bulunmaktadır. Bu aşamadan sonra haczin kaldırılması ancak 3. kişinin genel mahkemede açacağı dava ile çözümlenebilir. Haciz işlemini denetlemekle görevli icra mahkemesinin takipte taraf olmayan ve haciz tarihinde korunabilir hakkı bulunmayan şikayetçinin istemini kabul ederek haczin kaldırılmasına karar vermesi isabetsiz olduğundan alacaklı vekilinin karar düzeltme istemi kabul edilmiştir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin karar düzletme isteminin kabulü ile dairemizin 30.10.2003 tarih 2003/17307 E. 2003/21223 K. Sayılı onanma kararının kaldırılmasına mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 15.03.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy