(2004 S. K. m. 106, 110)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklılar vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İİK. nun 106. maddesine göre haczolunan taşınır mallarının hacizden itibaren 1 sene taşınmaz malların ise 2 sene içinde satılmasının istenilmesi gerekir. Aynı yasanın 110. maddesinde bir malın satılması kanuni süresi içerisinde istenemez veya talep geri alınıp ta bu müddet içinde yenilenmez ise o mal üzerindeki haciz kalkar hükmü yer almıştır.
Süresinde satış istenmemesi halinde haciz talebi düşmeyeceğinden borçluya yenileme dilekçesinin tebliğine ve ilamsız takiplerde yeniden harç alınmasına gerekte bulunmamaktadır.
Somut olayda alacaklının yenileme talebinin icra müdürlüğünce kabulüne karar vermek gerekirken istemi reddetmesi doğru olmadığından mahkemece anılan karara yönelik şikayetin kabulü yerine reddi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 02.07.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy