(2004 S. K. m. 134)
Dava: Mahkeme kararının onanmasını mutazammın 11.06.2004 tarih, 11195/14882 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Son imar durumunun sorulmamış olması başlı başına ihalenin fesih nedeni sayılamaz. Ancak somut olayda gözlendiği gibi kat mülkiyetine çevrilmiş bir dairenin kat irtifakı ile satışa çıkarılması rağbeti azaltacak bir unsur ise de, dairemiz süregelen içtihatlarında da benimsendiği üzere ihalenin feshi davasının ön koşulu zarar unsurunun meydana gelmiş olmasıdır. 150.000.000.000.-TL muhammen bedelli taşınmaz 1. ihalede 141.020.000.000.-TL'ye alacaklıya ihale olunmuş, ihale .alacaklıdan başka K. isimli şahısta iştirak ederek 12 kez pey sürmüştür. Hal böyle olunca mahcuzun tapu kaydındaki anılan değişikliğin satışın olumsuz yönde etkilendiğinden bahsedilemeyeceğinden ayrıca zarar unsurunun da gerçekleşmediği dikkate alınarak 8 nolu dairenin ihalesinin feshine ilişkin istemin reddine karar vermek yerine kabulü isabetsiz olduğundan mahkeme kararının bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile dairemizin 11.06.2004 tarih ve 2004/11195-14882 sayılı on ama kararının kaldırılarak, mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 21.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy