(2004 S. K. m. 45, 167) (6762 S. K. m. 595)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İİK. nun 167/l. maddesi gereğince alacak rehinle temin edilmiş olsa bile borçlu hakkında kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılması mümkündür. Aynı kural İİK. nun 45/2. maddesinde de yazılıdır. Bu nedenlerle borçlular vekilinin haklarında sadece rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılabileceğine yönelik itiraz nedeni yasaya uygun bulunmamıştır.
TTK. nun 595. maddesi gereğince bononun sadece imza edilerek diğer bölümleri açık bırakılıp alacaklıya verilmesi halinde, bononun anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğu hususu ancak yazılı belge ile kanıtlanabilir. Borçlu vekili anılan iddianın kanıtlanması yönünde yazılı bir belge sunamamıştır. Ayrıca takas iddiasının icra mahkemesinde dinlenebilmesi için alacağın kesinleşmesi ve istenebilir hale gelmesi gerekir. Borçlu tarafın takasa konu ettiği alacak davası henüz mahkemesinde görülmekte olup, yukarıda açıklanan niteliği taşımamaktadır. O halde itirazın esastan reddine karar verilmesi gerekirken, görev yönünden reddi isabetsiz ise de itiraz reddedildiğinden bu eksikliğin yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmayıp gerekçe ve hükmün fıkrasının değiştirilmesi ile yetinilmiş ve hükmün düzeltilerek onanması cihetine gidilmiştir.
Sonuç: Borçlular vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile İstanbul 8. İcra Mahkemesinin 6.10.2004 tarih ve 2003/979 E. 2004/1215 K. sayılı kararının hüküm bölümünün 2. fıkrasının karar metninden çıkarılmasına yerine (Borçluların itiraz nedenleri kanıtlanamadığından itirazlarının reddine) sözcüklerinin yazılmasına, mahkeme kararının düzeltilmiş bu şekli ile İİK. 366. ve HUMK. 438. maddeleri uyarınca ONANMASINA, mahkeme kararı düzeltilerek onandığına göre harç alınmasına yer olmadığına, 29.12.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy