(6762 S. K. m. 593, 595, 600, 690) (2004 S. K. m. 168, 188, 366)
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği düşünüldü:
Alacaklı Pamukbank T.A.Ş. vekili tarafından borçlu hakkında kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine geçilmiş ve borçluya 163 örnek ödeme emri gönderilmiştir.
Borçlu tarafından icra mahkemesine sunulan itiraz dilekçesinde takip dayanağı bononun lehdarın tahsil cirosu ile alacaklı bankaya geçtiği ve bankanın yetkili hamil olmadığı belirtilerek takibe itiraz edilmiştir.
Takip dayanağı bononun lehdarın beyaz cirosu ile takip alacaklısına geçtiği görülmektedir. TTK.nun 690. maddesi göndermesi ile bonolar hakkında da uygulanacak olan aynı kanunun 593/1. maddesi uyarınca kambiyo senedi niteliğini taşıyan bono, ciro ve teslim yolu ile devredilebilir. Ayrıca TTK.nun 595/2. maddesi gereğince lehine ciro yapılan kimsenin ciroda gösterilmesine lüzum olmadığı gibi, ciro, cirantanın sadece imzasından ibaret de olabilir. Açıklanan şekildeki ciroya ''Beyaz Ciro'' denilir. Bunun muteber olması için cironun çekin arkasına veya alonj üzerine yazılması zorunludur.
Somut olayda bono, lehdarın beyaz cirosu ile takip alacaklısına geçip senet kendisine teslim edildiğinden yetkili hamildir. Ayrıca bonoda yazılı olan ciro şerhinde TTK. nun 600/1. maddesinde yer alan ibareler bulunmadığı için cironun temlik cirosu olduğunun kabulü gerekir. Bir an için tahsil cirosunun varlığı kabul edilse dahi, anılan madde hükmüne göre de alacaklının takip hakkının bulunduğu düşünülerek geçerli bir ödeme belgesi sunulmadığı için mahkemece borçlunun faize yönelik itirazları incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428 maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 27.04.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy