(2004 S. K. m. 62, 66)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Takip talepnamesi ve gönderilen ödeme emrinde borçlu olarak ortak girişim gösterilmiş ve ortak girişimi oluşturan her bir şirket tarafından yasal süresinde icra dairesine başvurularak takibe itiraz edilmiştir. Seçilen takip şekline göre İİK. nun 66/1.maddesi gereğince takip durmuştur. Bu takibin devam edebilmesi için alacaklının İcra Mahkemesinden itirazın kaldırılmasını ya da genel mahkemeye başvurup itirazın iptalini istemesi ve olumlu karar alması gerekir.
Somut olayda borçlu ortak girişimi oluşturan şirketlerden Günay İnşaat Limited Şirketi vekilinin doğrudan İcra Mahkemesine başvurarak adi ortaklığın tüzel kişiliği mevcut olmadığı için takibin iptali isteminde bulunduğu görülmektedir. Genel haciz yolu ile başlatılan takiplerde her türlü itirazın İİK. nun 62.maddesi gereğince İcra Dairesine yapılması zorunlu olup, bu husus yukarıda değinildiği gibi yerine getirilmiş ve takip durmuştur. Söz konusu itiraz nedeni alacaklı tarafından mahkemeye başvurulması halinde incelenip sonuçlandırılacaktır. Adı geçenin açıklanan nedenlerle doğrudan İcra Mahkemesine başvurusu fuzuli olup sonuç doğurmayacağından istemin reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 08.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy