(2004 S. K. m. 62, 68)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki taraf vekilleri tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Borçlulardan Arif B.'in temyiz itirazlarının incelenmesinde;
Alacaklı bankanın genel haciz yolu ile borçlular hakkında başlattığı takipte örnek 49 ödeme emri Arif B.'ye 10.2.2004 tarihinde Erhan B.'ye ise 7.4.2004 tarihinde tebliğ olunmuştur.
Borçluların 13.4.2004 tarihinde birlikte icra dairesinde itiraz etmeleri sonucunda icra müdürlüğünce her iki borçlu yönünden takip durdurulmuştur. Ancak borçlu Arif B.'nin itirazı İİK. nun 62. maddesinde belirtilen yasal 7 günlük süreden sonra olmakla sonuç doğurmaz. Alacaklının her iki borçlu yönünden itirazın kaldırılmasını istemesi durumunda mahkemece Arif B. için takip kesinleştiğinden alacaklı banka vekilinin itiraz kaldırılmasını istemesi fuzuli bir işlem olduğundan reddine ve borçlu Arif B.'nin inkar tazminatı ile sorumlu tutulmamasına karar vermek gerekirken geçerli bir itiraz varmış gibi itirazın kaldırılmasına ve tazminata karar verilmesi yerinde değildir.
Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde:
Diğer borçlu Erkan B.'ye çıkarılan hesap özeti tebliğ olunmadan bila tebliğ dönmüş ise de, 28.12.2003 tebliğ tarihi nazara alındığında 4949 Sayılı Yasa ile değişik İİK. nun 68/b-1. maddesi gereğince bu eksiklik sonuca etkili görülmemiştir. Ancak ödeme emri tebliğ tarihi (7.4.2004) itibarıyla 13.4.2004 tarihinde yasal süresi içerisinde icra dairesine yapılan itirazla takip durmuş olduğundan mahkemece anılan borçlunun itirazında, itirazını haklı gösterecek herhangi bir belgede ibraz etmediği nazara alınarak bu borçlu yönünden itirazın kaldırılmasına karar vermek gerekirken alacaklı isteminin reddine karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Taraf vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda 1 nolu bentte yazılı nedenle borçlu Arif yararına 2 nolu bentte yazılı nedenle alacaklı yararına İİK. 366 ve HUMK.'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 21.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy