(4077 S. K. m. 23) (2004 S. K. m. 68, 68/b)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 4077 Sayılı Yasanın 23. maddesine göre borçlunun Tüketici Mahkemesine başvurması icra takibinin bulunmadığı hallerde bu yasa kapsamında kalan uygulamalardan kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin olup yapılan icra takibi sonucu itiraz edilmesi nedeniyle alacaklının itirazın kaldırılmasını istemesi veya 4822 Sayılı Yasanın geçici (1) maddesine göre icra müdürlüğünce yapılan hesaplamanın yanlışlığının ileri sürülmesi hallerinde temelde çekişme icra takibinden kaynaklandığı için anılan ihtilafın İİK. nun 68 ve 68/b ve sonraki maddelerine göre çözümlenmesinde icra mahkemeleri görevlidir. O halde mahkemece işin esası yukarıdaki kurallara göre incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi yerine yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 29.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy