(1086 S. K. m. 443)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: HUMK. nun 443/4.maddesi gereğince gayrimenkule ve buna ilişkin ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe infaz edilemez. Somut olayda takibe dayanak yapılan Mersin 3.Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 12.07.2004 tarih, 2003/320 esas - 2004/389 karar sayılı ilamı incelendiğinde; taşınmazın aynının ihtilaflı olmadığı gibi tescile yönelik bir hüküm de verilmediği, ayrıca, davalı Milli Eğitim Bakanlığı ve Hazine'nin mülkiyet iddialarının da bulunmadığı, (kamulaştırmasız el atma) nedeniyle alacağa (tazminata) hükmedildiği tespit edilmiştir. Bu durumda ilamın infazı için kesinleşmesine gerek yoktur. O halde, şikayetin reddi yerine kabulü isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 28.02.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy