MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-19.06.2005 tarihli tutanak içeriğinden, saat 05.10’da haber merkezi tarafından dört şüpheli şahsın otomobilin içine girdiğinin haber verilmesi üzerine kolluk tarafından suça sürüklenen çocuğun yakalandığının ve suça sürüklenen çocuk ve suç ortaklarının eylem saati konusunda açıklamada bulunmadıklarının anlaşılması karşısında; hırsızlığın gece vakti gerçekleştirildiğinin belli olmaması nedeniyle, şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince hırsızlık eyleminin gündüzleyin işlendiğinin kabulü gerekirken, 5237 sayılı TCK'nın 143 maddesi gereğince artırım yapılarak yazılı şekilde hüküm kurulması,
2-5237 sayılı TCK'nın 31/3 maddesi uyarınca suç tarihi itibariyle 1/2 yerine 1/3 oranında indirim yapılması,
3-6183 sayılı Kanunun 106/1. maddesinde belirlenen 20 TL’den az gerçekleşen yargılama masrafının, 6352 sayılı Kanunun 100. maddesi ile eklenen 5271 sayılı CMK'nın 324/4 maddesi gereğince Devlet Hazinesine yüklenmesine karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ...’ın temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme uygun olarak BOZULMASINA, bozma nedenleri yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK'nın 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından “5237 sayılı TCK'nın 143, 35/2, 31/3, 62/1, 50/1-a ve 52/2 maddelerinin uygulanmasına ilişkin bölümler çıkarılarak yerine “5237 sayılı TCK'nın 35. maddesi gereğince 1/2 indirim yapılarak cezanın 1 yıl hapis, 31/3 maddesi gereğince 1/2 oranında indirim yapılması sonucu cezanın 6 ay hapis ve 62/1 maddesi gereğince 1/6 oranında indirim yapılması ile belirlenen 5 ay hapis cezasının 5237 sayılı TCK’nın 50/1-a ve 52/2 maddesinin uygulanması sonucu günlüğü 20 TL’den 3.000 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına” ibarelerinin eklenmesi ve ayrıca 16 TL yargılama giderinin suça sürüklenen çocuktan tahsiline ilişkin bölümün çıkartılarak yerine "2 davetiye bedeli toplam 16 TL yargılama giderinin 6183 sayılı Kanunun 106/1. maddesinde belirlenen 20 TL’den az olması nedeniyle 6352 sayılı Kanunun 100. maddesi ile eklenen 5271 sayılı CMK'nın 324/4 maddesi gereğince Devlet Hazinesine yüklenmesine” cümlesinin eklenmesi suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 16.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy