MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ: Hırsızlık
HÜKÜM: Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Suça sürüklenen çocuk hakkında mağdur ...'ya yönelik hırsızlık suçundan kurulan hükümde TCK'nın 142/1-e maddesi yerine aynı Yasanın 142/1-b maddesi ile hüküm kurulması, kısa karar ve gerekçeli karardaki suçun adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında hırsızlık suçunun işlendiğinin belirtilmesi karşısında, mahallinde düzeltilmesi mümkün yazım hatası kabul edilmiş ve bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-5237 sayılı TCK’nın 2. maddesinin 1. fıkrası “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.” hükmünü içerdiği, suça sürüklenen çocuklar hakkında hangi hallerde çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanacağının TCK’nın 31. maddesinde belirtildiği gözetilmeden, hırsızlık suçundan hükümlülüğüne karar verilen suça sürüklenen çocuk hakkında, 5395 sayılı Kanunu’nun 5/1-a maddesinde yazılı tedbirlerden danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenleri yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasa'nın 8/1. maddesi yollamasıyla, 1412 sayılı CMUK’un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından “Suça sürüklenen çocuğun Sosyal durumu ve hakkında düzenlenen sosyal inceleme raporu kapsamı göz önüne alınarak hakkında 5395 sayılı Kanun’un 5/1-a maddesinde yazılı tedbirlerden danışmanlık tedbiri uygulanmasına” ifadesinin çıkarılması suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 09.04.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.