Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal etme ve mala zarar verme suçlarından suça sürüklenen çocuk ...'nın, 5237 sayılı Kanun’un 142/1-b, 116/1, 151/1, 35, 31/3 ve 62/1. maddeleri uyarınca 3 ay 10 gün, 25 gün hapis ve 1.320,00 Türk Lirası adlî para cezaları ile cezalandırılmasına, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231/5. maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 21/06/2012 tarihli ve 2010/87 esas, 2012/297 sayılı kararının kesinleşmesini müteakip, suça sürüklenen çocuğun deneme süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlediğinden bahisle suça sürüklenen çocuk hakkındaki hükmün açıklanmasına, 5237 sayılı Kanun’un 142/1-b, 116/1, 151/1, 35, 31/3 ve 62/1. maddeleri uyarınca 3 ay 10 gün, 25 gün hapis ve 1.320,00 Türk Lirası adlî para cezaları ile cezalandırılmasına ilişkin Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 24/11/2016 tarihli ve 2016/385 esas, 2016/651 sayılı kararına karşı, Adalet Bakanlığı'nın 26.09.2017 gün ve 94660652-105-41-8264-2017-Kyb sayılı yazısı ile kanun yararına bozma ihbarında bulunulduğundan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 06.10.2017 gün ve 2017/55932 sayılı ihbarnamesiyle Dairemize gönderildiği,
MEZKUR İHBARNAMEDE;
1- Suçun işlendiği tarih itibariyle 18 yaşını tamamlamamış ve dosyada mevcut adli sicil kaydına göre suç tarihinden önce hapis cezasına ilişkin mahkumiyeti bulunmayan suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık ve konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından belirlenen 3 ay 10 gün ve 25 gün hapis cezalarının kısa süreli olması karşısında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 50/3. maddesindeki “Daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olmak koşuluyla, mahkûm olunan otuz gün ve daha az süreli hapis cezası ile fiili işlediği tarihte onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş bulunanların mahkûm edildiği bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, birinci fıkrada yazılı seçenek yaptırımlardan birine çevrilir” hükmü uyarınca anılan maddenin 1. fıkrası bentlerindeki seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesinin zorunlu olduğu gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmiş bulunulmasında,
2- Mala zarar verme suçu yönünden yapılan incelemede; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 106/4. maddesinde yer alan "Çocuklar hakkında hükmedilen adlî para cezasının ödenmemesi hâlinde, bu ceza hapse çevrilemez. Bu takdirde onbirinci fıkra hükmü uygulanır." hükmü ile aynı Kanun'un 106/11. maddesinde yer alan "İnfaz edilen hapsin süresi, adlî para cezasını tamamıyla karşılamamış olursa, geri kalan adlî para cezasının tahsili için ilâm, Cumhuriyet Başsavcılığınca mahallin en büyük mal memuruna verilir. Bu makamlarca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kalan adlî para cezası tahsil edilir." şeklindeki düzenlemelere aykırı olarak, hükmolunan kararda suça sürüklenen çocuğun taksitlerden birini zamanında ödememesi durumunda cezanın tamamının tahsil edileceğine ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceğine karar verilmesinde, isabet görülmediğinden anılan kararın bozulması gerektiğinin ihbar olunduğu anlaşılmıştır.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Suça sürüklenen çocuğun olay tarihinde yakalanamayan başka bir bayan ile birlikte mağdurun oturduğu binanın ikinci katında bulunan daire giriş kapısını zorlayarak açtıkları ancak evden herhangi bir şey çalmadıkları şeklinde gelişen olayda; suça sürüklenen çocuğun hırsızlık amacıyla mağdurun oturduğu apartmana girmesi ile atılı konut dokunulmazlığını bozma suçunun tamamlandığı gözetilmeden teşebbüs hükümlerinin uygulanması suretiyle eksik ceza tayini ile birden fazla kişi ile birlikte konut dokunulmazlığını bozma suçunu işleyen suça sürüklenen çocuk hakkında konut dokunulmazlığını bozma suçundan kurulan hükümde 5237 sayılı TCK'nın 119/1-c maddesi ile arttırım yapılması gerektiğinin gözetilmemesi hususları da belirlenmiş olup, bu yönlerden de kanun yararına bozma isteminde bulunulup bulunulmayacağının takdiri için dosyanın Adalet Bakanlığı'na sunulmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na GÖNDERİLMESİNE, 26/10/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy