MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Sonuç ceza hesaplanırken suça sürüklenen çocuk hakkında 5237 sayılı TCK’nın 142/2-h maddeci uyarınca hükmolunan 3 yıl 4 ay hapis cezasından, aynı kanunun 62/1. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılırken 2 yıl 9 ay 10 gün yerine 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına hükmedilmesi, aleyhe temyiz bulunmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Suça sürüklenen çocuk hakkında 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 35. maddesi gereğince alınan sosyal inceleme raporu için yapılan 20 TL masrafın suça sürüklenen çocuğa yargılama gideri olarak yükletilmesine karar verilmesi suretiyle Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye aykırı davranılması,
Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasa'nın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK'un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasında yargılama giderleri ile ilgili bölümde yer alan ''3 adet davetiye gideri 27,00 TL, bilirkişi ücreti 20 TL olmak üzere toplam 47,00 TL.nin suça sürüklenen çocuktan tahsili ile Hazineye Gelir Kaydına” ibaresinin çıkarılarak, yerine “3 adet davetiye gideri 27,00 TL nin suça sürüklenen çocuktan tahsili ile Hazineye Gelir Kaydına” ibaresinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 03/10/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy