(7201 S. K. m. 59) (Tebligat Tüzüğü m. 75)
Dava: Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması neticesi ilamda yazılı nedenlerden dolayı 20.130 liranın faiziyle birlikte davalılardan müteselsilen tahsili ile davacıya ödenmesine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılardan Mehmet tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, su satıcısı olan davalıların kendisine ait 4 pamuk tarlasını yeterince sulamamalarından doğan zararını ödetilmesini istemiştir.
Mahkemece, davalılardan Hasana yönelik dava husumet yönünden reddedilmiş, davacını zararı olarak saptanan 20.130 liranın kalan dört davalıdan zincirleme (müteselsil) biçimde alınmasına karar verilmiştir.
Hüküm, davalılardan Mehmet tarafından temyiz edilmiştir.
1 - Davalı Mehmete (soyadı Akgün olarak yazılarak) çıkarılan ve 15.02.1979 günlü oturumda bulunması gereğini duyurmak amacı ile gönderilen gıyap kararı davetiyesi tebliğ edilmeden geri çevrildiği halde, 15.12.1979 günlü oturumda bu davalının yokluğunda duruşmanı yürütülmesine karar verilmiştir. Oysa, Tebligat Yasası hükümlerine uygun biçimde tebligat yapılmadan davanın yoklukta yürütülerek sonuçlandırılması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
2 - Bozma nedenine göre sair yönlerin şimdiden incelenmesine yer yoktur.
Sonuç: Öyleyse temyiz olunan hükmün birinci bentte belirtilen nedenle davalı Mehmet yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına istek olursa peşin harcın iadesine 14.10.1980 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy