(625 S. K. m. 15, 16)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, oğlunun davalıya ait özel lise son sınıfta okumakta iken 5. dönem sonunda mezun olduğunu, okul ile alakasının kalmadığını, ancak 6. dönem için verilen 15.2.1995, 15.3.1995, 15.4.1995 ve 15.5.1995 tarihli her biri 2.500.000 lira bedelli ve 15.6.1995 tarihli 4.000.000 lira bedelli ki toplam 14.000.000 liralık karşılıksız kalan bonoların davalı tarafından iade edilmediğini bildirip iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının çocuğu, davalıya ait özel lise son sınıfta okumakta iken, 1993-1994 öğretim yılı 5. dönem sonunda, 1994 Ocak ayında uygulanmakta olan kredili sistem nedeniyle okuldan mezun olduğu, ikinci yarıyıl yani 6. dönemde okula devam etmediği tartışmasızdır. Davacı çocuğunun okuldan mezuniyet tarihinden sonraki, 1994 yılı Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ödenmek üzere verdiği, 6. döneme ait okul ücreti karşılığı olan senetlerin karşılıksız kaldığından iptalini istemektedir.
Taraflar arasındaki ihtilafın 625 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Özel Öğretim Kurumlarında öğrenci ücretlerinin tespit ve tahsiline ait yönetmelik, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Milli Eğitim Bakanlığı ders geçme ve kredi yönetmeliği hükümlerine göre halli gerekmektedir. Ders geçme kredi yönetmeliğinde üç öğretim yılı altı döneme ayrılmış, 5. dönem sonunda yeterli krediyi sağlayabilen öğrencinin mezun olabileceği belirtilmiştir. Özel Öğretim Kurumlarından öğrenci ücretlerinin tespit ve tahsili yönetmeliğinin 4. maddesinde ücretin, bir öğretim yılı için öğrenci başına alınacak ücreti ifade edeceği 5. maddesinde de gene ücretin bir öğretim yılı için tespit edileceği belirtilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereği öğrencinin okuldan ayrılış tarihinden sonraki süreye ait ücretin iadesi, öğrencinin il içinde veya dışında başka bir kuruma nakil olması, sağlık sebebiyle kurumdan ayrılması, Kanunun 15-16. maddelerine göre kurumun kapatılması, kurumların öğretime başlamasından önceki bir tarihte öğrencinin herhangi bir nedenle kurumdan ayrılması ve ayrılmak için müracaat etmesi, öğrenci velisinin öğrenciyi kurumda okutamayacak duruma düştüğünü gösterir resmi makamlardan alacağı belgelerle tevsik etmesi koşullarıyla sınırlandırılmıştır.
Yukarıda açıklanan Yasa ve Yönetmelik hükümlerinden, Özel Öğretim Kurumlarındaki öğrenci ücretlerinin bir öğretim yılı esas alınarak tespit edildiği ve ücretin iadesi için yönetmelikte belirtilen sebeplerden hiç birisinin davacı lehine gerçekleşmediği açıktır.
Ders geçme ve kredi yönetmeliğine göre 5. dönem sonunda mezun olmasında, 6. döneme ait ücretin iadesi için sebep teşkil etmediği, mezuniyet için gerekli kredi doldurulmadığından da zaten 6. dönem derslerine devam zorunluluğu bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda anılan Yasa ve Yönetmelik hükümlerine göre hukuki dayanaktan yoksun olan davanın reddine karar verilmesi gerekirken yasal düzenleme ve yönetmelik hükümleri nazara alınmadan yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, istek halinde peşin harcın iadesine, 09.11.1995 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy