(1086 S. K. m. 287)
Dava: Davacı, davalının açtığı ilk hız ölçüm radarı ihalesini kazandığını, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak 36 adet ilk hız ölçüm radarlarını davalıya teslim ettiğini, davalının teslim edilen bu radarların ellerinde bulunan BAİKS cihazları ile entegrasyonunun sağlanamadığını gerekçe göstererek kabul etmediğini, sözleşmeyi feshettiğini ve teminatını da paraya çevirdiğini ileri sürerek sözleşmenin haksız feshedildiğinin tespitiyle, ihale bedeli ve paraya çevrilen teminattan dolayı toplam 161.798.400.000TL.nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, yapılan işlemlerin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olduğunu savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, bilirkişi raporu esas alınarak davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Taraflar arasındaki sözleşmenin eki mahiyetinde olan ve altında davacının imzası bulunan özel şartnamenin 9/d maddesinde "muayene sonunda reddedilen malzeme için satıcı, kendisine veya yetkili temsilcisine tebligat yapıldıktan sonra 7 gün içinde itiraz edebilir.
Bunun üzerine MSB'ca ikinci muayene heyeti oluşturulur. Bu heyetin vereceği rapor taraflar için kesin olup, olayın mahkemeye intikal etmesi durumunda taraflar bu raporla bağlı kalmayı şimdiden kabul ve taahhüt ederler" yazılıdır. Özel şartnamenin bu hükmü taraflar arasında delil sözleşmesi niteliğindedir. HUMK. 287 maddesince kanunun belirli bir delil ile ispatını emrettiği konular başka surette ispatlanamaz; iki tarafça belirli delillerle ispatı yazılı olarak kabul edilmiş olan konular hakkında başka delil kabul olunamaz. Dosya içindeki 11.11.1998 tarihli muayene raporuna davacının yaptığı itiraz davalı tarafından 10.2.1999 tarihli muayene sonuç raporu ile reddedildiğine göre artık bu rapor tarafları ve mahkemeyi bağlar.
Mahkemece özel şartnamenin az yukarıda açıklanan hükmü karşısında davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, 65.000.000 lira duruşma avukatlık parasının davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, 20.11.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy