MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalıdan 20.6.2005 tarihli harici sözleşme ile bir daire satın aldığını, satış bedeline mahsuben 3.000 YTL kaparo ödediğini, davalının edimini yerine getirmediğini, ödediği paranın ve sözleşmede kararlaştırılan ceza şartın tahsili amacıyla davalıya karşı takip başlattığını ,davalının takibe itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptaline %40 tazminatın tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, sözleşmeden davacının vazgeçtiğini savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, sözleşmeden davacının döndüğü o nedenle ödenen paranın ve ceza şartın istenemeyeceği gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmiş;hüküm,davacı tarafından temyiz edilmiştir..
1)Dosyadaki yazılara,kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle haricen düzenlenmiş olan ve geçersiz bulunan sözleşmeyle kararlaştırılan ceza şartın da geçersiz olmasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı harici sözleşme ile satın aldığı dairenin bedelini kısmen ödediği halde tapuda devir işleminin gerçekleştirilmediğini belirterek, eldeki davayı açmıştır. Taraflar arasındaki tapulu taşınmazın satışına ilişkin olan 20.6.2005 tarihli sözleşme, resmi şekilde yapılmadığından hukuken geçersizdir. (M.K. 706, B.K. 213 ve Tapu K. 26.maddeleri) Bu durumda taraflar verdiklerini, haksız iktisap kuralları gereğince geri isteyebilirler. Mahkemece, davacının ödediği bedel yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken tümden reddedilmiş olması,usul ve
yasaya aykırı olup,bozmayı gerektirir.
SONUÇ:Birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davalı yararına BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 8.4.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.