MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı,davalıya ait taşınmazda kiracı olduğunu,kira sözleşmesindeki %40 kira artışına ilişkin maddenin fahiş olduğunu, kira bedelinin uyarlanarak 1.546 YTL olarak tesbitine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş,hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Mahkemece davanın reddi nedeniyle mevcut kira bedelinin yıllık tutarı ile davacının uyarlanmasını talep ettiği kira bedelinin yıllık tutarı arasındaki fark üzerinden davalı yararına ücreti vekaletin hesaplanması gerekirken, yazılı şekilde ücreti vekalet takdiri usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması HUMK.nun 436/2 maddesi hükmü gereğidir.
SONUÇ:Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenle davacının sair temyiz itirazlarının reddine,2.madde uyarınca kararın hüküm fıkrasındaki davalı yararına verilen ücreti vekalet ile ilgili cümlenin iptali ile yerine “davalı vekili yararına AAÜT uyarınca 878,4 YTL ücreti vekaletin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine“ cümlesi yazılarak kararın düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 12.2.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.