MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davalı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vekili avukat ....ile davacılar vekili avukat ...'ın gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, 13.5.1994 tarihli vekaletname ile davalıyı vekil olarak tayın ettiğini, davalının bu vekalete dayanarak 6.2.1995 tarihinde taşınmazını dava dışı ... ... sattığını, bu satışı 31.8.1994 tarihinde öğrendiğini, satış bedelinin de tarafına ödenmediğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile 70.000,00 YTL’nin tahsilini istemiş, 4.6.2008 tarihli ıslah dilekçesi ile talebini 530.057,00 YTL’ye çıkartılmıştır.
Davalı, zamanaşımı itirazında bulunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, taşınmazın dava tarihindeki rayiç değeri olan 361.400,00 YTL ‘nin 6.1.2005 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı, davacının verdiği 13.5.1994 tarihli vekalet ile davalıya ait taşınmazı 6.2.1995 tarihinde dava dışı ... ... sattığı konusu taraflar arasında ihtilafsızdır. Davacı ile davalı arasındaki ilişki vekalet ilişkisi olup, vekalet sözleşmesinden kaynaklanan davalarda zamanaşımı süresi B.K'nun 126/4. Maddesi uyarınca 5 yıldır. Davalı süresinde zamanaşımı itirazında bulunmuş olduğundan, vekeleten işlem
2009/1370-9828
yaptığı 6.2.1995 tarihi ile eldeki davanın açıldığı 6.1.2005 tarihi arasında zamanaşımı süresinin dolduğu gözetilerek davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmesi gerekir.
Mahkemenin değinilen bu yönü gözardı ederek davanın zamanaşımı nedeniyle reddi yerine, kabulüne karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, 625.00 TL duruşma avukatlık parasının davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 13.7.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy