MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi(Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)
Taraflar arasındaki dava, alacağın tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalı abonenin, kurum personeli ile işbirliği yaparak kontür atışını engellemek için telefonların “S” tellerini söktüğünü, böylece fatura edilecek kontür bedellerinin davalıya fatura edilemediğini, kurumu zarara uğrattığını, kurum zararının tahsili için başlattığı icra takibine vaki itirazın iptalini istemiştir.
Davalı, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, davacının eldeki dava ile aynı miktarda para alacağına yönelik davalının açtığı menfi tespit davasının kabul edilerek kesinleştiği, davalının ceza davasından beraat ettiği sonucuna varılarak davanın reddine karar verilmiş; Hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemenin gerekçesine esas teşkil eden ... Ticaret Mahkemesinin 2004/583 Esas, 2005/279 Karar sayılı menfi tespit davasında “... 5.İcra Müdürlüğünün 2003/6841 esas sayılı takip dosyasında 25.7.2003 tarihli ödeme emrinde belirtilen 2323135 nolu telefondan dolayı davacının borcunun bulunmadığının tespitine karar verilmesi gerekmiştir...” şeklinde hüküm kurulmuş olup, eldeki dava konusu telefon numarası ise 2322646 dır. Kesin hükümden söz edebilmek için davanın taraflarının sebebinin ve müddeabihinin aynı olması zorunludur. Oysa, somut olayda dava sebepleri faklıdır. Öyle olunca verilen ve kesinleşen karar eldeki dava için kesin hüküm olamayacağı gibi kesin delil de sayılamayacağından, mahkemece tarafların tüm delilleri toplanarak sonucuna uygun karar verilmesi gerekirken aksi düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 2.11.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy