... vekili avukat ... ile ASKİ Genel Müdürlüğü vekili avukat ... aralarındaki dava hakkında ... 3. Tüketici Mahkemesinden verilen 21.8.2008 tarih ve 855-253 sayılı hükmün Dairenin 19.3.2009 tarih ve 14336-3752 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davalı avukatınca kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşuldu.
KARAR
Davacı, su abonesi olduğunu, son zamanlarda gönderilen faturaların yüksek gelmeye başladığını Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurup sayacını kontrol ettirdiğini, sayacın bozuk olduğunun anlaşıldığını, şimdilik haksız olarak tahsil edilen 3000,00 YTL'nın tahsil tarihinden itibaren faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiş, 21.4.2008 tarihinde verdiği ıslah dilekçesi ile de davasını 3000 YTL'den 16.671.30 YTL'ye ıslah ettiğini bu miktarın dava ve ıslah tarihinden itibaren faiziyle birlikte ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, 2.581.69 YTL üzerinden davanın kabulüne karar verilmiş; tarfların temyizi üzerine Dairemizce bozulmuş; mahkemece bozmaya uyulduktan sonra bu kez bilirkişi raporu esas alınarak 120.585. YTL üzerinden davanın kabulüne, her bir fazla ödemenin ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiş, Dairemizce onanmış; bu kez davalı karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
1-Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı, 4.9.2006 gününde verdiği dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak suretiyle şimdilik fazladan ödediği 3000 YTL'nin ödeme tarihinden itibaren faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiş ise de verilen ilk kararda hüküm altına alınan 2.581.69 YTL'na dava tarihinden itibaren faiz uygulanmaş, bu yön temyiz 2009/7189-9825
sebebi yapılmadığı için kesinleşmiş ve davalı yararına usuli kazanılmış hak doğmuştur. Davacı, daha sonradan 21.4.2008 tarihli ıslah dilekçesinde 16.678.30 YTL'nın dava ve ıslah tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte tahsilini istemiştir. Mahkemenin davacının bu yöndeki talebini ve davalının usuli kazanılmış hakkını gözardı ederek HUMK'nun 74. maddesi hükmüne aykırı bir şekilde talep dışına çıkarak her bir fazla ödemenin yapıldığı tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte tahsiline karar vermiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Ne var ki bu yönün temyiz incelemesi sırasında gözden kaçırıldığı yeniden yapılan inceleme sonucu anlaşıldığından Dairemizin 19.3.2009 tarih ve 2008/14336 esas, 2009/3572 karar sayılı onama kararı kaldırılmalı, mahkeme kararı HUMK 438/7 maddesi hükmünde gözetilmek suretiyle düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle diğer karar düzeltme taleplerinin reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalının karar düzeltme talebinin kabulüne mahkeme kararının hüküm fıkrasının (1) numaralı bendinin sonundaki (sinin ödeme tarihlerinden itibaren davalıdan yasal faiziyle birlikte tahsili ile davacıya verilmesine) sözlerinin hükümden çıkarılmasına yerine (alacaktan 2.581.69 YTL'lık kısmına dava tarihinden, bakiye 10.004 YTL'lık kısmına da ıslah tarihi olan 21.4.2008 tarihinden itibaren faiz uygulanmak suretiyle davalıdan alınarak davacıya verilmesine) söz ve rakamlarının yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 13.7.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy