... vekili avukat ... ile 1-... Mot. Araç. Tic. A.Ş vekili avukat ..., 2-... İnş. Oto. A.Ş vekili avukat ... aralarındaki dava hakkında ... Tüketici Mahkemesinden verilen 13.11.2007 tarih ve 54-720 sayılı hükmün Dairenin 25.9.2008 tarih ve 3515-11128 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davalı ... Mot. Araç. Tic. A.Ş avukatınca kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşuldu.
KARAR
Davacı, davalı şirketten 7.10.2005 tarihinde sıfır km yeni bir araç satın aldığını, satılan aracın ayıplı olduğunu, torpidodan, arka kelebek camından, sağ ve sol ön kapılardan yüksek ve rahatsız edici sesler geldiğini, bu sorunlar nedeniyle aracı 26.11.2005–30.11.2006 tarihleri arasında yaklaşık 30-35 kez servise götürdüğünü, ama sorunların giderilemediğini, mağdur olduğunu ileri sürerek araç bedeli olan 35.565.00 YTL, trafik tescil giderleri olarak 700.00 YTL ve ihtarneme gideri olan 69.00 YTL nin davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, aracın kullanımına engel bir ayıbının olmadığını, iddia edilen tüm sorunların ... kapsamı içerisinde giderildiğini, ayrıca aracın davacının kullanımında iken kaza geçirdiğini beyanla davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, aracın davalıya iadesine, aracın satış bedeli olan 35.565.00 YTL nin aracın iade tarihinden itibaren değişen oranlardaki feeskont faizi ile davalılardan mütesilsilen tahsiline karar verilmiş, davalıların temyizi üzerine Dairemizin 2008/3515-11128 sayılı ve 25.9.2008 tarihli ilamı ile hüküm onanmış, davalı ... Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş karar düzeltme talebinde bulunmuştur.
1–Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre sair karar düzeltme talebinin reddi gerekir.
2–Dava konusu aracın davacı elinde iken trafik kazası sonucu hasara uğrayıp tamir gördüğü dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Davalı bu hususu ve aracın değer kaybına uğramış olduğunu yargılama sırasında bildirmiştir. Mahkemece, kaza sonucu aracın değer kaybına uğrayıp uğramadığı yönünden inceleme yapılmamıştır. Bu durumda mahkemece araçta oluşan hasarın değer kaybı yaratıp yaratmadığı hususunda, konusunda uzman bir bilirkişi aracılığıyla inceleme yaptırılarak yada önceki bilirkişiden ek rapor alınarak, hasarın araçta değer kaybı yaratması halinde belirlenecek bu miktarın iade edilecek bedelden indirilmesi gerekirken bu yön gözardı edilerek eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Mahkeme kararı bu gerekçe ile bozulması gerekirken, zuhulen onandığı bu kez yapılan inceleme ile anlaşıldığından davalının karar düzeltme isteminin kabulü ile onama kararı kaldırılarak hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
SONUÇ: Birinci bente yazılan nedenle sair karar düzeltme nedenlerinin reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalı ... Motorlu Araçlar A.Ş. nin karar düzeltme talebinin kabulüne, Dairemizin 25.9.2008 tarih 2008/3515-11128 sayılı onama kararının kaldırılmasına yukarıda açıklanan gerekçe ile hükmün davalı lehine BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 23.2.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy