MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki ujyarlama davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
K A R A R
Davacı, dava1ıya ait taşınmazı yap işlet devret modeli ile işletme hakkını aldığını, işlem temelinin çökmesi nedeni ile sözleşmenin değişen koşullara uyarlanarak alış veriş merkezinin tahsis amacının değiştirilerek eğitim amaçlı olarak kullanılmasına izin verilmesine, sözleşmenin 5.maddesine eğitim ibaresinin eklenmesine karar verilmesini iStemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3708 Sayılı Yasa ile değişik 56/b maddesi delaletiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi uyarınca üniversiteler harçtan muaftır. Açıklanan kanun hükmü nedeniyle davalı üniversiteden harç alınması olanaksızdır. Mahkemece değinilen bu husus gözardı edilerek davalıdan harç alınmasına karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması HUMK.nun 438/7.maddesi gereğidir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; davalının ikinci bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle mahkeme kararının "Hüküm" bölümünün 5. bendindeki " 31,20 YTL. Peşin harç " ibaresinin silinmesine bendin devamına " davalı üniversite harçtan muaf olduğu için davalıdan harç alınmasına yer olmadığına, " sözlerinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 4.3.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.