MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalının 1986 yılında 300.000TL bedelle taşınmaz satın aldığını, bedelin 140.000TL’sinin ödendiğini, kalan kısmın 1-2 ay sonra ödenmesi hususunda anlaştıklarını, davalının daha sonra kendisine gelerek kalan borcunu ödeyeceğini söyleyip boş bir kağıda imza attırdığını, okuma-yazma bilmediği için bu kağıdı imzaladığını, kağıdın üst tarafında 30.000TL yazdığını, davalının bu şekilde kendisi aleyhine ... İcra Müdürlüğünün 2011/608 esas sayılı dosyasıyla icra takibi başlattığını, davalıya hiçbir borcunun bulunmadığını ileri sürerek, davalıya borçlu olmadığının tespitini istemiştir.
Davalı, davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Davacı, davalı tarafından kendisi aleyhine 30.000TL alacağın tahsili için başlatılan icra takibinden dolayı borçlu olmadığının tespiti istemiyle eldeki davayı açmış, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir. Davanın açıldığı tarih itibariyle olaya uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK.nun 8/I maddesi gereğince davanın değeri itibariyle Sulh Hukuk Mahkemesinin görev sınırını aştığı anlaşılmaktadır.Davaya bakmaya, miktar itibariyle Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili
2012/17396-21416
hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Bu durumda mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır. Bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarda birinci bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ikinci bent gereğince davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 21.15 TL. temyiz harcının istek halinde iadesine, 27.9.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy