MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi(Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
K A R A R
Davacı, 15/06/2009 tarihinde davalı bankadan tüketici kredisi çektiğini, daha sonra faizlerdeki düşüşten yararlanmak amacıyla başka bir bankadan çektiği kredi ile bakiye 7.436,00 TL borcu kapattığını, diğer bankadan çektiği kredinin davalı bankada bulunan hesabına 04.06.2010 tarihinde kredi hesabı kapama açıklaması ile EFT yapılmasına karşın davalı bankanın gelen bu para ile kredi hesabını kapatmayarak vadesiz hesapta tuttuğunu ve aylık 229,10 TL'lik taksitler halinde çekmeye devam ettiğini ve kredi hesabı kapama işlemi gerçekleşmemiş gibi borca 3.235,00'TL faiz işletildiğini ileri sürerek haksız olarak ödediği 3.235,00 TL'nin davalı bankaya ödenme tarihi olan 21/02/2013 tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddine dilemeştir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile haksız olarak tahsil edilen 3.195,75 TL'nin ödeme tarihi olan 21/02/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm taraflarca temyiz edilmişir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir
2-Davacı eldeki dava ile 3.235,00 TL’nin davalıdan tahsilini istemiş, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmekle birlikte, davalı lehine 750,00 TL vekalet ücretine hükmedilmiştir. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 12/2 maddesine göre; hükmedilen vekalet ücreti kabul veya reddedilen miktarı geçemez. Buna göre; mahkemece davalı lehine reddedilen miktarı geçmeyecek şekilde 39.25 TL vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken 750,00 TL vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması HUMK'nun 438/7.maddesi gereğidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan 1. bent gereğince davalının tüm temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazının kabulü ile temyiz edilen kararın “Hüküm” başlıklı bölümünün (5) no’lu bendinin hükümden çıkartılarak yerine aynen “Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan ...Ü.T 12/2 maddesi gereğince 39.25 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine” cümlesinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 195,78 TL. kalan harcın temyiz eden davalıdan alınmasına, 18/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy