MAHKEMESİ:Tüketici Mahkemesi
KARAR
Davacı, davalı bankadan 12.09.2013 tarihinde 900.000 TL'lik Konut Kredisi kullandığını, davalı bankanın dosya masrafı ve erken kapama ücreti adı altında kesinti yaptığını ileri sürerek, 9.600 TL'nin yasal faizi ile birlikte tahsilini istemiştir.
Davalı, kesintinin yasal olduğunu savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile 9.600 TL.nin davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Kredinin kullanıldığı tarihte yürürlükte bulunan 4077 sayılı Kanunun 10/B maddesinde, “Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez” hükmü yer almaktadır. Buna göre taraflar arasındaki kredi sözleşmesinin faiz türüne göre, davacıdan kredi borcuna mahsuben birden fazla ödemeyi vadesinden önce yapması nedeniyle erken ödeme ücretinin tahsilinde hukuka aykırılılık bulunmamaktadır. Mahkemece iadesine karar verilen meblağ içerisinde birden çok ödemenin vadesinden önce yapılmasından kaynaklı erken ödeme ücreti de bulunmaktadır. Davacı 08.05.2014 tarihinde 700.000 TL'lik erken ödeme yapmıştır. Buna göre erken ödeme ücreti olarak davacıdan tahsil edilen 8.750 TL' nin iadesine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır ve bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda 1 .bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2.bentte açıklanan nedenle kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan 29,20 TL harcın istek halinde iadesine, 30/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy