(2004 S. K. m. 67)
Dava: Taraflar arasındaki iptal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü.
Karar: Davacı, davalının telefon borçlarını ödemediğini, bu nedenle icra takibi yaptığını öne sürerek davalının itirazının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, davalının yaptığı görüşmelerin bedellerini ödemediğinden bahisle yaptığı icra takibine itirazın iptalini istemiştir. Davalı telefonun otomatik şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelere kapalı olduğunu bildirip, faturalardaki görüşmeleri yapmadığını savunmuştur.
Mahkemece, davacıda bulunan davalıya ait abone dosyası getirilmediği gibi, dava konusu konuşmaların ne tür konuşmalar olduğu anlaşılamamış bilirkişide bunu açıkça belirtmiştir. Bu durumda davalının abone dosyası celbedilmeli gerektiğinde davacı idarenin kayıtları üzerinde de inceleme yaptırılmalı konuşmaların davalı tarafından yapılıp yapılmadığı saptanmalı, sonucuna uygun bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 23.12.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy