(1086 S. K. m. 432) (1136 S. K. m. 41)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı İ. Ö. vekili avukat Recai Özel gelmiş diğer taraftan gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunanların sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi gereği düşünüldü:
Karar: Mahkeme ilamının davalıyı vekil sıfatıyla temsil eden avukat R. Ö.'e 25.5.2001 tarihinde tebliğ edildiği HUMK. 432. maddesindeki 15 günlük yasal süre geçtikten sonra adı geçen vekilin 18.6.2001 tarihinde davalının vekilliğinden çekildiğini bu itibarla ilamın asile tebliği gerektiğine ilişkin dilekçe ibraz ettiği dosyadaki belgelerden anlaşılmaktadır. Avukatlık Kanunun 41. maddesi gereği belli talepten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekalet görevi durumun müvekkiline tebliğinden itibaren 15 gün süre ile devam ettiğine göre, vekillikten çekilmiş de olsa avukatın müvekkilinin hak ve menfaatini koruması bakımından süresinde temyiz dilekçesi vermesi gerekir. Yasal süreden sonra hükmün temyiz edildiği anlaşıldığından davalının temyiz dilekçesinin reddi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz dilekçesinin REDDİNE, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.12.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy