(4721 S. K. m. 462/8)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, mehir senedindeki eşyalar ziynetler ile evlenirken getirdiği eşyaların aynen olmadığı takdirde bedeli olan 3.220.250.000 TL.nın faiziyle davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
1-Davalılardan Ali K., davanın devamı sırasında vesayet altına alınmış olup kendisine diğer davalı Mustafa K. vasi olarak tayin edilmiş olmasına rağmen eski MK. 405/8, yeni MK. 462/8 maddesine göre sulh mahkemesinden husumete izin kararı alınması gerekirken husumete izin kararı alınmadan davaya devam edilip sonuçlandırılması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre davalıların temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle kararın temyiz eden davalılar yararına BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davalıların temyiz itirazlarının bu safhada incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 27.2.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy