(818 S. K. m. 101)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, davalıların kendi personeli olarak görev yaptıklarını, ancak Genel Müdürlüğünün kurulması hakkında 617 sayılı KHK'nin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle davalıların bağlı oldukları kadroların ortadan kalktığını, bu nedenle bu tarihten sonra zuhulen yapılan ödemelerin iadesi gerektiğini öne sürerek toplam 1.974.680.476 TL. nın tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Hükme esas alınan bilirkişi raporunda 13.11.2001 temerrüt tarihinden 19.7.2002 tarihine kadar olan süre için iadesi gereken miktarlara yasal faiz yürütülmüştür. Oysa dava tarihi 14.3.2002'dir. Şu halde davalıların temerrüde düştüğü tarih olan 13.11.2001 tarihinden dava tarihi olan 14.3.2002 tarihine kadar yasal faiz yürütülmesi gerekirken, az yukarıda belirtildiği gibi 19.7.2002 tarihine kadar faize hükmedildiğinden dava tarihi ile 19.7.2002 arasındaki dönem için mükerrer faiz uygulanmıştır. Mahkemece bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde alacağa mükerrer faiz uygulanması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Sonuç: Birinci bentte açıklanan nedenlerle davalıların diğer temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davalılar D. Çavuşoğlu, E. Kayadelen, F. Demir, A. Göçmen ve A. Yanıcı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 08.03.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy