(1086 S. K. m. 438)
Dava: Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu düşünüldü:
Karar: Davacı, davalıya taşınmaz mal alması için 22.8.1996 tarihli vekaletname verdiğini, davalının satış bedeli olarak bildirdiği 750.000.000 TL. da gönderdiğini, ancak taşınmazın 270.000.000 TL. na satın alındığını öğrendiğini, tapu masrafları ve komisyon bedeli birlikte düşüldüğünde bakiye bedelin kendisine ödenmediğini ileri sürerek, 450.000.000 TL. nin 1.1.1997 tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan alınmasını istemiştir.
Mahkemece, 422.980.000 TL.nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm, davalının diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davada 450.000.000 TL.nin tahsili istenmiş olup, 422.980.000 TL. tahsiline, fazla isteğin reddine karar verilmiştir. Bu durumda, reddedilen miktar üzerinden davalı yararına vekalet ücretine hükmolunması gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün HUMK. 438/7 maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan 1. bend gereğince davacının tüm, davalının diğer temyiz itirazının reddine, 2.bentte açıklanan nedenle (Davalı kendisine bir vekille temsil ettirdiğinden Avukatlık Kanunu'nun 175/2 maddesi delaletiyle ve aynı kanunun 13. maddesi uyarınca 87.500.000 TL. vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesi) sözlerinin hükme eklenmesi suretiyle, kararın bu şekilde düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin harcın onama harcından çıkartılmasıyla arta kalan 7.082.000 liranın temyiz edenlerden davalıdan alınmasına, 19.06.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy