(4721 S. K. m. 2) (2918 S. K. m. 20)
Dava: Taraflar arasındaki tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı, 19.6.1997 tarihli sözleşme ile davalıdan haricen satın aldığı aracın kredi taksitlerini davalı adına ödediğini, borç bitince devir yapılması gerekirken yapılmadığını, sözleşme gereği ödenmesi gereken vergi iadesinin 4/5 oranı tutarı ile 1.500.000.000 TL. KDV alacağı toplamı 4.500.000.000 TL. nın ödenmediğini ileri sürerek bunun tahsili ile araç kaydının üzerine yapılmasını talep etmiştir.
Davalı, davacının satış bedelinden kaynaklanan KDV'yi ödemediğini ve aracın kullanımından kaynaklanan borcu olduğunu savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, sözleşme resmi şekilde yapılmadığından geçersiz ise de vasıta bedelinin davacı tarafından ödenmiş olmasına ve M.K. nun 2. maddesine dayanılarak davanın kısmen kabulüne aracın mülkiyetinin satış tarihi itibari ile davacıya geçtiğinin tesbitine, 3.962.363.130 TL. nın davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
2918 sayılı kanunun 20/d maddesine göre taraflar arasındaki sözleşme mahkemenin de kabulünde olduğu gibi resmi şekilde yapılmadığından geçersizdir. Geçersiz sözleşmelerde taraflar aldıklarını haksız iktisap hükümleri uyarınca karşılıklı olarak aynı anda iade ile yükümlüdürler. Davacının eldeki davada bu yönde bir isteği yok ise de çoğun içinde az da vardır kuralından hareketle davacının geçersiz satıştan dolayı ödediği satış bedelini isteme hakkı olduğu gözetilerek mahkemece aracın iadesi koşulu ile satış bedelinin davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken geçersiz satışa geçerlik tanımak sureti ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 07.07.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy