(2004 S. K. m. 67)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı sebeplerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içerisinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı, davalının su abonesi olup kullandığı su borcunu ödemediğini yapılan takibe itiraz ettiğini belirterek itirazın iptali ile %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesini istemiştir.
Davalı, davaya cevap vermediği gibi duruşmalarda katılmamıştır.
Mahkemece, davalının icra takibine vaki itirazının iptali ile takibin devamına icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
İİK. nun 67. maddesinin 2.fıkrası uyarına icra inkar tazminatına hükmedilebilmesi için borçlunun takip sırasında ödeme emrine itiraz etmesi ve alacaklının doğrudan alacağını mahkemede dava ederek haklı çıkması kanuni koşullardandır. Ayrıca alacağın likit ve belirli olması gerekir. Borçlu yalnız başına ne kadar borçlu olduğunu tespit edebilir halde ise alacağın likit ve belirli olduğunun kabulü zorunludur. Alacağın belgeye bağlı olması ve borçlunun kötüniyetli olması şart değildir. Açıklanan kurallar ışığında takip konusu alacak değerlendirildiğinde icra inkar tazminatına hükmedilmesi gerekir. Bu durumda her ne kadar icra takibinde asıl alacağın 3.319.513.000 olduğu belirtilmiş is ede, bunun kaçak su, mühür kapama, sayaç açma ve gecikme cezasını da içerdiği asıl alacağın 12.1.2004 günlü bilirkişi raporunda 910.673.000.-TL olduğu gözetilerek asıl alacak üzerinden %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesi gerekirken yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması HUMK. nun 438/7. maddesi gereğidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan sebeplerle hüküm fıkrasının 1.bendinde inkar tazminat talebinin reddine sözlerinin hükümden çıkartılarak yerine asıl alacak 960.673.000.-TL. nin %40'ı oranındaki 364.269.200.-TL inkar tazminatının davalıdan tahsiline sözlerinin yazılmasına hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin harcından onama harcının çıkartılmasıyla arta kalan 194.900.000 liranın istem halinde iadesine, 20.10.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy