(818 S. K. m. 106, 484) (2004 S. K. m. 72)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu düşünüldü:
Karar: Davacı davalı banka ile, dava dışı S. Küçükoğlu arasında yapılan 17.8.1998 tarihli kredi kartı üyelik sözleşmesini kefil olarak imzaladığını, borçlunun temerrüdü nedeni ile aleyhine 3.892.500.000 TL üzerinden takip yapıldığını ancak sözleşmedeki sorumluluğunun 400.000.000 TL olarak belirlendiğini bu nedenle yapılan takipten dolayı 3.492.500.000 TL borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının, dava dışı S. Küçükoğlu'nun davalı Banka ile düzenlediği kredi sözleşmesini kefil sıfatı ile imzaladığı uyuşmazlık konusu değildir. Mahkemece, sözleşmede kefilin artan kredi oranlarından sorumlu olacağı şartının bulunduğu, kat ihtarına da itirazının olmadığı açıklanarak, davanın reddine karar verilmiştir.
BK. 484 maddesi uyarınca kefilin sorumluluğu, kredi sözleşmesinde belirlenen kefalet limiti veya sözleşme limitindeki miktar ile temerrüdünün hukuki sonuçlarından ibarettir. 17.08.1998 tarihli kredi sözleşmesinde, asıl borçluya 400.000.000 TL limitli kredi verilmesi uygun görülmüş ve sözleşme davalı kefil tarafından da imzalanmıştır. Hal böyle olunca, kefilin sorumlu tutulabileceği miktarın belirgin olduğunun kabulü gerekir. Öyle ise mahkemece, davalı kefilin sorumluluğunun sözleşme ile borçluya kullandırılan kredi miktarı limiti ile kendi temerrüdünün hukuki sonuçlarından ibaret olduğu gözetilerek inceleme yapılmalı ve hasıl olacak sonucuna uygun bir karar verilmelidir. Mahkemece, aksi yazılı düşüncelerle davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, 18.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy