(1086 S. K. m. 442) (2547 S. K. m. 56) (492 S. K. m. 13)
Dava: Medifar Ecza Deposu İlaç San.ve Tic. A.Ş. vekili avukat Veli Şahin ile Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne izafeten Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Döner Sermaye İşleme Saymanlığı vekili avukat Nilüfer Getenya aralarındaki dava hakkında Mersin Asliye Ticaret Mahkemesinden verilen 7.11.2003 tarih ve 493-628 sayılı hükmün Dairenin 27.10.2004 tarih ve 15521 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davalı avukatı tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşuldu.
Karar: Davacı, davalı kuruma sattıkları ilaç bedellerinin ödenmemesi nedeniyle icra takibi yaptıklarını, davalının takibe haksız olarak itiraz ettiğini belirterek itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini istemiştir.
Mahkemece anapara yargılama sırasında ödendiğinden karar verilmesine yer olmadığına, faize ilişkin itirazın kısmen kabulüne karar verilmiş; davalının temyizi üzerine dairemizce onanmış, bu kez davalı karar düzeltme talebinde bulunmuştur.
1- Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre sair karar düzeltme taleplerinin reddi gerekir.
2- 2547 sayılı kanunun 3707 sayılı kanunla değişen 56/b maddesi ile Harçlar Kanunun 13/5 maddesi gereğince davalı Üniversite haçtan muaf olduğu halde harçtan sorumlu tutulması da usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Kararın bu gerekçe ile bozulması gerekirken sehven onandığı bu kez yapılan incelemede anlaşılmıştır. Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden davalının bu yöne ilişkin karar düzeltme talebinin kabulü ile mahkeme kararının düzeltilerek onanması gerekir.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının sair karar düzeltme taleplerinin reddine, 2. bentte açıklanan nedenle davalının karar düzeltme talebinin kabulü ile dairemizin 27.10.2004 tarih 2004/7401 E,15521 K. sayılı onama ilamının kaldırılarak, karar düzeltmesi istenen mahkeme kararın hüküm fıkrasının harçla ilgili 4. bendinde yazılı bulunan sözlerin hükümden tamamen çıkartılarak yerine davalı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına sözlerinin yazılarak hükmün düzeltilmiş bu hali ile ONANMASINA, 05.07.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy