(818 S. K. m. 106)
Dava: Taraflar arasındaki sözleşmenin iptali alacak ve tahliye davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, D... Kooperatifi 10. kat 20 numaralı bağımsız bölümünü, Mersin 7. noterliğinin 28.10.2004 tarih ve 13502 yevmiye numaralı satış senedi ve ayrıca 28.10.2004 tarihli adi yazılı kooperatif üyelik hakkı devir sözleşmesiyle davalıya devrettiğini, sözleşmeye göre davalının edimlerini yerine getirmediğinden taraflar arasında düzenlenen Mersin 7. Noterliğinin 28.10.2004 ve 13502 yevmiye numaralı sözleşmenin iptaline, adi yazılı sözleşme gereğince 5.000 TL cezai şartın, 2000 TL kira bedeli olmak üzere 7000 TL alacağından davalının ödediği 5000 TL nin mahsubuyla bakiye 2000 TL nin yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline, davaya konu yapılan taşınmazın boş olarak davacıya teslimine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüyle taraflar arasındaki Mersin 7. Noterliğinin 28.10.2004 tarih, 13502 yevmiye numaralı kooperatif üyelik devir hakkı sözleşmesinin iptaliyle 2000 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiliyle davacıya verilmesine, taşınmazın tahliyesine yönelik talebin reddine karar verilmiş; hüküm davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1) Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm, davacının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2) Mahkemece, davaya konu taşınmazın davalıya tahsis edilmediği, tahsis edilen daire dışında başka bir taşınmazın işgal edildiği gerekçesiyle dava red edilmiş ise de, kooperatif başkanlığının dosyada mevcut 17.01.2011 havale tarihli cevabı yazısında 20 numaralı dairenin yönetimden habersiz olarak işgal edildiği, 24.11.2009 tarihinde kooperatif ortaklığından çıkartılmasına karar verildiği bildirilmiştir. Davalının halen davaya konu dairede oturup oturmadığı, tahliye etmiş ise hangi tarihte tahliye ettiği konusunda yeterince inceleme yapılmamıştır. Bu konularda gerekli araştırma ve incelemenin yapılması ve davalının halen bu dairede oturup oturmadığının saptanması, davadan sonra tahliye edilmiş ise, davanın konusunun kalıp kalmadığının değerlendirilmesi ve yine Mersin 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2010/79 esas sayılı dosyasının getirtilerek incelenmesi ve hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektir.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte açıklanan sebeplerle davalının tüm, davacının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan sebeplerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, aşağıda dökümü yazılı 534,60 TL kalan harcın davalıdan alınmasına, peşin alınan harcın istenmesi halinde davacıya iadesine, 24.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy