(6098 S. K. m. 58, 114)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, 2004 model Renault megane aracı internetteki adresten görerek ve açıklamalar kısmında aracın özelliklerini bildiren ilandan 12.2.2012 tarihinde, davalı E.'nin işlettiği otomotiv şirketine giderek araca baktığını, aracın sadece sol çamurluğunun değiştiği, kilometresinin 92.000 Km'de orjinal olduğu ve başkaca çarpma, değişme km de oynama gibi sorunların olmadığının söylendiğini, aracın teslimi sırasında 22.150,00 TL'nin E. E. nakden ödendiğini, daha sonra yetkili servise gittiğinde, aracın 2009-2010 yıllarında 189.000 km de servise giriş kaydıyla kaza sebebiyle sol ön çamurluk, ön tampon, sağ ön çamurluk, sol arka kapının değiştiğini öğrendiğini, davalıların gizli ayıplı mal sattıklarını ileri sürerek, ayıplı malın aynen iadesi ve ödenen araç bedeli olan 22.250,00 TL ile noter masrafları 86,00 TL,trafik sigorta masrafı 166,00 TL,lastik masrafı 940,00-TL, klima motor masrafı 300,00-TL, aks, hotel masrafı 700,00 TL'nin aynen iadesine, olmadığı takdirde aracın hasarlı durum bedeliyle alınan bedelin tenkisiyle aradaki farkın iadesi ve 3.000,00 TL manevi tazminata karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, görev, yetki, husumet, zamanaşımı ve esastan davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüyle maddi tazminat olarak 4.150,00 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan alınıp davacıya verilmesine, diğer taleplerin feragat sebebiyle reddine, manevi tazminat talebinin kabulü ile, 3.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davacı eldeki davada, davalılardan satın almış olduğu aracın ayıplı olması sebebiyle öncelikle araç bedelinin iadesiyle diğer harcamaların tahsilini istemiş, yargılama aşamasında da ıslahla ayıp oranında bedel indirimi olarak 4.150,00 TL'nin tahsili istemiştir. Mahkemece, davalılardan satın alınan bedel davacının 3.şahsa sattığı bedel arasındaki farka hükmedilmiştir. Oysaki dairemizin istikrar kazanan uygulamalarıyla indirilecek miktar yönünden nispi metot uygulanmak suretiyle bilirkişi raporu alınarak bedel indirimi talebinin değerlendirilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
3- 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 58. maddesine göre kişilik hakları haksız saldırıya uğrayan kimse manevi tazminat isteyebilir. Aynı Kanunun 114. maddesi delaletiyle sözleşmeye aykırılık halinde de 58. maddenin uygulanacağı tartışmasızdır. Kişinin onuru, saygınlığı gibi kişilik haklarını oluşturan değerlere ve Anayasayla güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlere saldırı halinde manevi bir zarar, başka bir ifadeyle kişilik hak ve değerlerinde irade dışında gerçekleşen bir eksilmeden söz edilir. Anılan yasa hükmüne göre koruma altına alınan bu haklar, kişisel varlıkların korunması için bireylere tanınan hayat, sıhhat, ad, şeref, mesleki ve ticari haysiyet gibi çok önemli, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardır. Dava konusu olayda ise, satın alınan aracın ayıplı çıkması nedeniyle, davacının kişisel haklarının zarara uğradığı kabul edilemeyeceğinden, manevi tazminatın koşulları bulunmamaktadır. Mahkemece aksine düşüncelerle, davacının ayıplı araç sebebiyle büyük bir üzüntü duyduğundan bahisle, koşulları oluşmadığı halde yazılı şekilde manevi tazminata hükmedilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
Sonuç: Yukarıda 1. bent gereğince davalıların diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. ve 3. bentte açıklanan sebeplerle temyiz edilen hükmün, temyiz eden davalılar yararına BOZULMASINA, peşin alınan 123,00 TL harcın istenmesi halinde iadesine, H.U.M.K.nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 11.06.2014 tarihinde oybirliği ile, karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy