(4721 S. K. m. 716)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 16.6.2001 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 21.3.2002 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kâğıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Davacı Hazine vekili, dava konusu parselin öncesinin vergi kaydına dayalı köy harman yeri olduğunu, kadastro tespiti sırasında davalı Mehmet adına tescil edildiğini belirterek tapunun iptali ile tescil isteminde bulunmuştur.
Mahkemece davanın kabulüne, tapunun iptaline, köy harman yeri olarak tescil harici bırakılmasına karar verilmiştir.
Hükmü davacı idare vekili temyize getirmiştir.
Dava, tapu iptali ve harman yeri olarak sınırlandırılması istemine ilişkindir. Gayrimenkulün aynına ilişkin davalar tapuda malik olan kişiye (veya mirasçılarına) karşı açılır. Dava konusu 8 parsel 1992 de yapılan kadastro tespiti sırasında davalı Mehmet adına tescil edilmiştir. Bu şahıs 2000 yılında taşınmazı Haydar adlı şahsa satmıştır. Tapu maliki Haydar'a karşı usulüne uygun dava açılmadığından davanın husumet yokluğu nedeniyle reddi gerekir iken, yargılamaya devamla, eski malike karşı açılan davanın kabulü doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün BOZULMASINA, 06.02.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy