(1086 S. K. m. 438) (Tapu Sicili Tüzüğü m. 25, 87)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 7.3.2007 tarihinde verilen dilekçe ile tapuda isim düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 21.3.2007 tarihli hükmün Yargıtay'ca tetkiki davalı idare temsilcisi tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içindeki tüm kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Davacının murisinin 1520 parsel tapusunda H. İ. yazılı adının H. H. İ., 1337 yazılı doğum tarihinin 1926 olarak düzeltilmesini istemiş, davalı idare vekili takdiri mahkemeye bırakmıştır.
Mahkeme davayı kabul etmiştir. Hüküm davalı idare temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava tapuda isim düzeltilmesi istemine ilişkindir.
I- Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya içeriğine göre davalı idare temsilcisinin diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
II- Mülkiyet hakkının tescili başlıklı Tapu Sicil Tüzüğünün 25. maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler; malikin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, gün ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki, bunların arasında malikin doğum tarihi yer almamıştır. Dolayısıyla tapu kütüğünde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgisinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet tapunun tesciline dayanak yapılan işlemde düzeltimi gerektirir bir hata yapılmışsa bu hatanın tüzüğün 87. maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine o maddedeki kusurlar araştırılarak idarece düzeltilmelidir. Böyle olunca, tapu kütüğündeki doğum tarihinin mahkemece düzeltilmesi doğru görülmemiştir. Ancak bu hatanın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK.nun 438/VII maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarda (I.) bentte yazılı sebeplerle davalı idare temsilcisinin temyiz itirazlarının reddine, (II.) bentte yazılı sebeplerle hüküm fıkrasının ikinci paragrafında da ...H. kızı H. H. İ. olarak tashihine cümlesinden sonra gelen malik hanesinde 1337 olarak yazılan doğum tarihinin ise 1926 olarak tashihine cümlesinin hüküm fıkrasından tamamen çıkarılmasına, hükmün bu düzeltilmiş biçimiyle ONANMASINA, 14.05.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy