MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı tarafından, davalı aleyhine 14.07.2010 gününde verilen dilekçe ile haciz şerhinin terkini ve borçlu olmadığının tespiti istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; haciz şerhi terkin isteminin kabulüne dair verilen 28.03.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, 643 sayılı parselin üzerindeki 10 numaralı bağımsız bölüm tapu kaydına işlenen haciz şerhinin terkini istemiyle açılmıştır.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, dava kabul edilmiştir.
Hükmü, davalı temyiz etmiştir.
1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Uyuşmazlık, 10 numaralı bağımsız bölümün tapu kaydına işlenen haciz şerhinin terkini talebinden kaynaklanmıştır. Başka bir deyişle, taraflar arasında taşınmazın aynından kaynaklanan bir çekişme bulunmayıp çekişme haciz şerhine ilişkindir. Toplam haciz miktarı ise 7.405,00 TL olup, harç ve avukatlık ücretinin bu miktar üzerinden hesaplanıp yükletilmesi gerekir.
Mahkemece yapılan bu saptama bir yana bırakılarak, taşınmazın aynından kaynaklanan bir çekişme varmış gibi taşınmazın değeri üzerinden harç ve avukatlık ücreti takdiri doğru olmamıştır.
Karar, bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, hükmün 2.bentte yazılı nedenlerle davalı yararına BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde iadesine, 17.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy